Evropski parlament je februarja 2018 sprejel Resolucijo Evropskega parlamenta o ureditvi spremembe časa, kateri je pozval Evropsko komisijo, naj temeljito preuči direktivo in pripravi ustrezne spremembe, če bodo te potrebne.

Razpoložljivi dokazi kažejo, da so skupna pravila EU na tem področju ključnega pomena za zagotavljanje pravilnega delovanja notranjega trga. S tem se strinja tudi Evropski parlament, ki je v resoluciji zapisal, da je treba nujno ohraniti enotni časovni režim v EU.

Komisija se je v odziv na resolucijo Evropskega parlamenta zato zavezala, da bo preučila dve glavni možnosti politike, ki bosta omogočili takšno usklajeno ureditev, in sicer:

  1. Ohranitev sedanje ureditve poletnega časa v EU, kot je določena v Direktivi 2000/84/ES; ali
  2. Prekinitev sedanje spremembe časa dvakrat letno za vse države članice in prepoved rednega premikanja ure; še enkrat je treba poudariti, da to ne bi vpivalo na izbiro standardnega časa, vsaka država članica bo v končni fazi sama odločala, ali bo izbrala stalni poletni ali zimski čas (oziroma drug čas).

Državljani EU lahko lahko do 16. avgusta izpolnijo spletni vprašalnik, v katerem lahko izrazijo svoje mnenje o premikanju ure dvakrat letno.

Vir: Evropska komisija, 4. 7. 2018

 

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)