Evropska komisija do 24. maja 2018 vabi vse državljane in deležnike s področja kulture in zgodovine k sodelovanju v javnem posvetovanju o Znaku evropske dediščine.

Namen javne ankete je zbrati mnenja vseh zainteresiranih državljanov in organizacij o vlogi, ki jo lahko ima kulturna dediščina pri približevanju evropskih državljanov k Evropski Uniji, zlasti s pomočjo ukrepov akcije Znaka evropske dediščine. Komisija še zlasti prosi za mnenja vse, ki so obiskali kraje z Znakom evropske dediščine ali se z znakom ukvarjajo kot partnerji projekta oziroma zaposleni. Drugi namen pa je prejeti dodatne informacije o delovanju in rezultatih ukrepa v prvih šestih letih od njegovega nastanka (2011 – 2017), ki jih ni bilo mogoče zbrati s pomočjo teoretičnih raziskav.

Znak evropske dediščine, ki je formalna pobuda EU in del programa Ustvarjalna Evropa, je bil prvič uveden leta 2006 v obliki medvladne pobude, ki je vključevala 18 držav EU. Znak se dodeli krajem, ki imajo simbolično zgodovinsko vrednost v procesu evropskega združevanja. Namen znaka je prispevati h krepitvi občutka pripadnosti skupnemu kulturnemu območju, k spodbujanju medkulturnega dialoga in vzajemnega razumevanja ter povečanju vrednosti kulturne dediščine. Nosilca znaka v Sloveniji sta Partizanska bolnica Franja in cerkev Sv. Duha na Javorci.

Vsi državljani in drugi deležniki ste vabljeni, da se v javno posvetovanje vključite tako, da izpolnite spletni vprašalnik in ga odpošljete najkasneje do 24. maja 2018. Za reševanje vprašalnika potrebujete približno 15 minut.

Lepo vabljeni k sodelovanju!

Vir: MK, 13. 4. 2018

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)