Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU v sklopu projekta Ministrstva za kulturo RS pripravlja nov jezikovni portal, ki bo nosil ime Franček in bo namenjen učencem osnovnih in srednjih šol.
 
francek1
Kot napoveduje že ime, gre za različico slovarskega portala Fran, ki bo, kot upajo raziskovalke in raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, sčasoma postal pripomoček za osnovno- in srednješolske učitelje in profesorje slovenskega jezika, s katerim bodo učence in dijake poskušali navaditi rabe slovarjev in jezikoslovnih priročnikov.

Portal Franček, ki bo na voljo na povezavi www.franček.si (pozor, niste narobe prebrali, res vsebuje črko s strešico), bo med drugim prinašal novi šolski slovar slovenskega jezika. Ta slovar bo namenjen učencem do 5. razreda devetletke in bo vseboval 2000 geselskih sestavkov.

Na portalu Franček bo delovala tudi jezikovna svetovalnica za učitelje, ki bo prinašala in razlagala jezikovne dileme, s katerimi se najpogosteje srečujejo učitelji in profesorji slovenskega jezika. Vključili pa bodo tudi nabor gradiv za pouk slovenskega jezika v osnovnih in srednjih šolah z opisom učnih metod. Nekaj učiteljev, natančneje 58 z 19 različnih vzgojno-izobraževalnih zavodov iz različnih regij Slovenije, bo zato vključenih v projekt Franček od vsega začetka. V petek, 17. novembra, je tako potekalo prvo srečanje, ki se ga je poleg sodelujočih raziskovalcev z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, Univerze v Mariboru, Univerze v Ljubljani in podjetja Amebis, udeležilo 43 učiteljev.

Kot je še povedal dr. Kozma Ahačič, namestnik predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in koordinator projekta Franček, je glavno poslanstvo portala mladim razložiti, kako so jim slovarji lahko v pomoč. »Franček bo za otroke neka vstopna točka, začetek dela s slovarji. Če besede, ki jo bodo iskali na Frančku, tam ne bo, jih bo portal samodejno preusmeril na portal Fran,« je razložil Ahačič.

Portal Franček pa bodo seveda lahko uporabljali tudi odrasli, ki bodo iskali preprostejše razlage, in tujce, ki se slovenskega jezika šele učijo. Čas trajanja projekta je od leta 2017 do 2021, se pravi, da bo Franček v celoti zaživel čez štiri leta. Projekt portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine Šolski slovar slovenskega jezika sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


francek2

Vir: Zrcalnik, 20. 11. 2017

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)