Učenci in dijaki sanjajo o dnevu, ko ne bo več treba v šolo. Učitelji sanjajo o prihodnosti brez ocenjevanja; malo bodo spremljali podatke na računalniku in odkljukali virtualna spričevala. Starši sanjajo o dnevu, ko bodo na daljavo nadzorovali otrokovo učenje. Ministrstvo sanja o dnevu, ko mu ne bo več treba plačevati za šolstvo. In vsi si želimo prijazno, učinkovito, sodobno izobraževanje, ki bo brezplačno dostopno, prilagojeno in omogočeno vsakemu posamezniku.

Sanje niso izvite iz trte, saj temeljijo na resnični prihodnosti, ki je že tukaj. Del resnične prihodnosti čvrsto korenini v prosto dostopnih izobraževalnih virih. Na svetovnem spletu se skokovito povečuje njihova količina; tudi kakovost. Vsak Zemljan se s filma na spletu lahko nauči speči potico, zračunati integral in ozdraviti bolezen; po kratkem božanju zaslona pametnega telefona računalnik zazna želje in sporoči, kaj znaš, česa ne, ter kaj moraš storiti, da boš znal. Vse znanje je na spletu! Je še kaj prostora za šolo in izobraževanje ali bo treba replicirati Fukuyamu, in koncu zgodovine dodati, da je tudi šole konec?

Kakšna bo prihodnost? Informacijska družba brez šole ali informacijsko podprta šola ali družba informacij brez prihodnosti ali …?

Septembrska #raziskovalnica bo tvitno raziskovala temeljna vprašanja izobraževalne prihodnosti. Navezala se bo na vaše izkušnje in na 2. svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih, ki bo sredi meseca v Ljubljani. Poglejte si raziskovalničin napovednik in preberite povzetek poletne raziskovalnice o študijskih srečanjih – najmnožičnejši obliki izobraževanja in usposabljanja učiteljev, ki ga pripravlja Zavod RS za šolstvo.

 

Vir: ZRSŠ, 1. 9. 2017

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)