Slovenija je izpolnila vse formalnosti za začetek veljavnosti pridružitvenega sporazuma z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (CERN). To je danes Republika Slovenija preko veleposlanika Vojislava Šuca, vodje Stalnega predstavništva pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacij v Ženevi, uradno sporočila dr. Fabioli Gianotti, generalni direktorici CERN.

Sporazum med Republiko Slovenijo in Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (CERN) o podelitvi statusa pridružene članice kot predhodne faze članstva v CERN sta 16. decembra lani v Ženevi podpisali ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in dr. Fabiola Gianotti. Državni zbor je omenjeni sporazum ratificiral 22. marca letos. Po pridobitvi statusa pridružene članice bo Slovenija v petih letih postala polnopravna članica CERN. 

Sporazum pomeni ključen korak pri poglobitvi sodelovanja na področju fizike delcev, ki bo Sloveniji prineslo številne dodatne koristi in ugodnosti v širšem smislu, tako na področju znanosti kot tudi izobraževanja in gospodarstva. Pridruženo članstvo Sloveniji prinaša poln dostop znanstvenikov in inženirjev do raziskovalne infrastrukture in tehnoloških projektov, ki potekajo v Cernu, poleg tega pa tudi uporabo in ustvarjanje izdelkov visoke tehnologije v družbi vrhunskih strokovnjakov z vsega sveta.

Vir: MIZŠ, 4. 7. 2017

(Skupno 25 obiskov, 1 današnjih obiskov)