Narodna in univerzitetna knjižnica bo 5. in 6. junija 2014 organizirala kongres Digitalne vsebine: nastanek, hranjenje in dostop. Osrednja tema bo ustvarjanje in trajno ohranjanje slovenske digitalne kulturne in znanstvene dediščine, s poudarkom na problematiki na področju digitalizacije, digitalnih virov in gradnje digitalnih zbirk v Sloveniji.

Predstavljeni bodo inovativni in kreativni projekti s področja digitalizacije kulturnih in znanstvenih vsebin ter omogočanja dostopa do le-teh. Obravnavane bodo tudi metode in rešitve pri trajnem ohranjanju digitalne dediščine osrednjih organizacij, ki delujejo na področju kulture. Kongres tematsko združuje konferenci Ljubljana v BiTiH – BiTi v Ljubljani (16.-18. maj 2012) in Konferenco o trajnem ohranjanju digitalnih virov (17. september 2010). Istočasno bo kongres tudi priložnost za predstavitev dokumenta Smernice za zajem, dolgotrajno ohranjanje in dostop do e-vsebin kulturne dediščine, ki smo ga v okviru Digitalne agende na področju kulture pripravili v sodelovanju z drugimi knjižničarji, arhivisti in muzealci v Sloveniji.

Gre za pomemben kulturni dogodek, saj bodo z referati sodelovali predstavniki slovenskih muzejev, galerij, raziskovalnih organizacij, arhivov, knjižnic in drugih organizacij, ki delujejo na kulturnem področju (prilagamo okvirni osnutek programa).

Kongres bo potekal pod pokroviteljstvom Unesca, ki bo tudi sofinanciral izdajo zbornika povzetkov predavanj. Kongres bodo finančno podprli tudi Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Vir in več informacij: NUK, april 2014

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)