Na spletišču ministrstva za delo je z dne 30. 7. 2014 objavljeno sporočilo za  javnost o Konvenciji Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini, tj. prvem mednarodnem pravnem instrumentu, ki celovito določa obveznosti pogodbenic za preprečevanje nasilja nad ženskami, vključno z nasiljem v družini.

Konvencija je stopila v veljavo 1. avgusta 2014.

Konvencija, ki je bila sprejeta 7. aprila 2011, je prvi mednarodni pravni instrument, ki celovito določa obveznosti pogodbenic za preprečevanje nasilja nad ženskami, vključno z nasiljem v družini. Kot pravni instrument o človekovih pravicah krepi odgovornost držav za spodbujanje enakosti spolov in varstvo človekovih pravic žrtev tovrstnega nasilja, saj prav nasilje, ki izhaja iz razmerij med spoloma, ohranja in ustvarja neenakost žensk in moških.

Za začetek veljavnosti Konvencije je bilo potrebno, da jo ratificira deset držav, med njimi vsaj osem držav članic Sveta Evrope. Konvencijo je do sedaj ratificiralo 14 držav, in sicer Albanija, Andora, Avstrija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Danska, Francija, Italija, Malta, Portugalska, Srbija, Španija, Švedska in Turčija.

Slovenija je navedeno Konvencijo podpisala 8. septembra 2011, pred postopkom ratifikacije pa so potrebne še nekatere prilagoditve kazenske materialne zakonodaje.

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)