Na spletni strani CEPS-a je objavljena povezava na spletne strani University World News in članek Stephena P. Heynemana o korupciji v visokem šolstvu.
Univerze veljajo za nekakšen pristan za mlade ljudi. Ne glede na to, kako nezanesljiva je politična situacija ali kako slabi so obeti v gospodarstvu, investicije v izobraževanje ostajajo nedotakljive.
V luči nedavnih ugotovitev pa se kaže, da so izobraževalni sistemi lahko enako pokvarjeni in podkupljivi kot drugi vladni in gospodarski sektorji.
Poštenost in nepristranskost, vrednoti, ki sta včasih veljali za univerzalni odliki univerzitetnih sistemov, danes spodrivajo interesi določenih posameznikov, družin, etničnih skupin in institucij.
Visoko šolstvo je lahko koruptivno, in sicer z nezakonitimi naročili dobrin in storitev, kršitvami pri opravljanju rednih funkcij (sprejem, ocenjevanje, diplome, nastanitev in akademski izdelki), neprimernim ravnanjem strokovnih delavcev (podpora družinskim članom, spolna zloraba, pristranskost pri ocenjevanju, raziskovalno plagiatorstvo ipd.) ter goljufanjem pri plačilu dajatev in uporabi univerzitetne lastnine.
Rezultati raziskav, ki so jih opravili med študenti v Bolgariji, Moldaviji in Srbiji, je 35 do 45 odstotkov vprašanih prepričanih, da je možno zaobiti formalne izbirne postopke. Približno eden od petih je že podkupil uradno osebo na univerzi, dva od petih v Moldaviji.
Korupcija se pojavlja pogosteje v državah, ki niso članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), in sicer v različnih oblikah. V Vietnamu, Kambodži, Južni Aziji, Vzhodni Evropi in bivši Sovjetski zvezi se zdi, da se primarno soočajo s korupcijo s pridobitvijo denarne koristi: podkupnine v zameno za višje ocene, akreditacijo ali sprejem v izbirne študijske programe. V podsaharski Afriki poročajo o pogostih pojavih neprimernega ravnanja strokovnih delavcev in spolne zlorabe v predavalnicah.
Korupcija v izobraževanju je univerzalen pojav, vendar se oblike korupcije razlikujejo od regije do regije.

Vir: CEPS, 11. 2. 2011

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)