Novo leto, nova eTwinningova tema. Rdeča nit letošnjega eTwinninga je kulturna dediščina.

“Naša kulturna dediščina ni le spomin iz preteklosti, temveč je ključnega pomena za našo prihodnost,” je leta 2017 povedal Tibor Navracsics, komisar EU za izobraževanje, kulturo, mlade in šport

Zakaj kulturna dediščina?

Kulturna dediščina je univerzalna vrednota, ki se nam predstavi v najrazličnejših oblikah.

Poznamo snovno kulturno dediščino (stavbe, spomeniki, knjige, arheološka najdbišča itd.) in nesnovno kulturno dediščino (prakse, jeziki, ustno izročilo), naravno kulturno dediščino (pokrajina, živalske in rastlinske vrste) in digitalno kulturno dediščino (digitalna umetnost, animacije, videoposnetki, zvočni zapisi). Kulturna dediščina nas opominja na vrednote, kritično mišljenje, zavedanje preteklosti in modrost za prihodnost.

Po besedah Evropske komisije (glej povezavo):

Če cenimo našo kulturno dediščino, se zavedamo naše raznolikosti in vzpostavimo medkulturni dialog o vsem, kar nam je skupno. Kako lahko torej obogatimo naše življenje, če ne ravno s stikom z nečim, kar tako globoko opredeli našo istovetnost?

Iz zgoraj navednih razlogov bo obravnava kulturne dediščine eTwinningovim učiteljem nedvomno ponudila neverjetno priložnost, da ustvarijo edinstvene izobraževalne izkušnje, ki bodo vključevale medkulturne pedagoške prakse in katerih cilj bo spodbujanje in krepitev evropskega sodelovanja.

Učitelji, napnimo možgane in premislimo o možnostih in priložnostih! Obeta se aktivno in vznemirljivo leto 2018.

Oglejte si videoposnetek in poiščite navdih za svoje projekte.

Vir: eTwinning, 2. 2. 2018

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)