Kako spodbuditi ljudi s poklicnimi kvalifikacijami, po katerih obstaja povpraševanje tudi zunaj njihove države, da razmislijo o odhodu v tujino? Eden izmed ukrepov je vsekakor lažje priznavanje poklicnih kvalifikacij na tujem in prav to so s potrditvijo poročila francoske socialistke Bernadette Vergnaud želeli storiti poslanci. S poslanko so se pogovarjali o tem, kako bo nova direktiva spodbudila mobilnost delavcev v Evropski uniji.

Zakaj so potrebne spremembe direktive?
Poklici se zaradi napredka znanosti in tehnologije tako hitro spreminjajo, da je direktiva zastarela.
Cilj sprememb je, da v EU zagotovimo usklajeno usposabljanje in pridobivanje veščin, tako da bo mogoče pridobljene poklicne kvalifikacije priznavati po vsej EU. V tem trenutku je avtomatsko priznanih le osem izmed 800 poklicev.
Treba je ponovno vzpostaviti zaupanje državljanov, ne glede na to, ali so profesionalci, stranke ali pacienti. Pokazati je treba državljanom, da se EU dotika njihovih vsakdanjih življenj in da je tam zato, da jih zaščiti.

Kako bo nova direktiva koristila Evropejcem?
Spodbudila bo mobilnost. Čeprav morda danes mnogi mladi iz Španije, Grčije in Portugalske ne želijo oditi iz svojih držav, pa so dobesedno prisiljeni, da se za delom ozirajo v tujini. Pravila, ki bodo stopila v veljavo z novo direktivo, jim bodo to olajšala, še posebno v zdravstvenem sektorju.
Če bodo lahko ljudje svoje spretnosti in veščine tržili tudi drugod, jim bo to olajšalo iskanje dela, ugodno pa bo vplivalo tudi na gospodarsko rast.

Za kaj pa gre pri evropski poklicni izkaznici?
Gre za zelo dobro orodje, ki krepi pravice profesionalcev in njihovih strank, gre tudi za zaupanje. Poklicna izkaznica bo omogočala priznavanje več poklicnih kvalifikacij, to priznavanje bo tudi pospešila. Vzpostavljen bo tudi sistem, ki bo omogočal obveščanje in ustrezno ukrepanje, če se bodo pojavile težave pri posameznikovem opravljanju poklica. Danes sicer še nimamo na voljo ureditve, ki bi združil vse potrebne informacije o nekom, ki opravlja svoj poklic v različnih državah EU.

Avtomatsko priznavanje poklicnih kvalifikacij danes velja za arhitekte, zobozdravnike, zdravnike, babice, zdravniške sestre in veterinarje.

Vir: Evropski parlament, 24. 1. 2013

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)