Evropska komisija je v ponedeljek razglasila Ljubljano za dobitnico nagrade Evropskega tedna mobilnosti. Dobitnik nagrade za načrt trajnostne mobilnosti v mestih pa je postal španski Rivas Vaciamadrid, so sporočili iz Bruslja.

Podpredsednik Evropske komisije Siim Kallas, pristojen za promet in komisar za okolje Janez Potočnik sta zmagovalnima mestoma podelila nagradi na skupni podelitvi v Bruslju.

Ljubljana je potrdila svojo predanost kampanji evropskega tedna mobilnosti z vzpostavitvijo obsežnega programa dejavnosti in dogodkov, ki spodbujajo trajnostne načine prevoza, ter z uvedbo trajnih ukrepov v korist uporabe javnega prevoza, kolesarjenja in pešačenja.

S stalnim osredotočanjem na temo leta 2013, ki je bila Vaš korak za čistejši zrak, je uspešno angažirala široko paleto deležnikov, vključno z raziskovalnimi centri, šolami, vrtci ter športnimi združenji in združenji državljanov.

Z razširitvijo obstoječih meritev hrupa in kakovosti zraka je Ljubljana dobila boljši pregled nad učinkom motoriziranega prometa na javno zdravje in kakovost življenja. Mesto je izrabilo tudi priložnost za izvajanje raziskav o potovalnih navadah in zbiranje podatkov o uporabi koles.

Na dan brez avtomobila je bil v Ljubljani omejen dostop z avtomobilom na Slovensko cesto, eno največjih in s prometom najbolj obremenjenih cest v mestu. To območje bo zdaj postopoma preoblikovano v območje za pešce.

Nagrado Evropskega tedna mobilnosti podeljujejo lokalnim organom, ki najbolj dejavno spodbujajo trajnostne načine prevoza in uvajajo nove ukrepe za pospešitev prehoda na trajnostni mestni promet. Zmagovalno mesto bo v sodelovanju s profesionalno produkcijsko hišo posnelo triminutni promocijski video s poudarkom na dosežkih mesta. Skupaj z drugimi finalisti in mesti, ki so prišla v ožji izbor za finaliste, bo zmagovalno mesto tudi promovirano kot primer dobre prakse.

Za nagrado evropskega tedna mobilnosti se je leta 2013 potegovalo 30 mest iz 12 držav.

Vir: UKOM, 25. 3. 2014

(Skupno 10 obiskov, 1 današnjih obiskov)