V ospredju političnih pobud po Evropi so trajnost, dvojni prehodi in okoljska znanja.  Med pomembnimi evropskimi dokumenti so Evropski zeleni dogovor, Mehanizem za okrevanje in odpornost in Predlog priporočila Sveta o učenju za okoljsko trajnost. Ciljev, ki so zapisani v teh dokumentih, ni mogoče doseči brez vključevanja številnih deležnikov. Izobraževalci odraslih imamo pri tem veliko vlogo.

Udeleženci delavnice o zelenem izobraževanju, ki je potekala oktobra lani v okviru oktobrske konference Skupnosti EPALE so razpravljali o vlogi in odgovornosti organizacij za učenje in izobraževanje odraslih ob izrednih podnebnih razmerah. Cilj delavnice, ki sta jo vodila Erdem Vardar, direktor YUVA, in njegov kolega Özge Sönmez, je bil pripraviti Manifest o učenju in izobraževanju odraslih za trajnost.

Pripravili so ga predstavniki organizacij za učenje in izobraževanje odraslih iz vse Evrope. Dokument poudarja, da lahko trajnostni razvoj dosežemo le, če ustrezna prizadevanja sistemsko vgradimo v vse ravni družbenega življenja. Izobraževanje, ne glede na stopnjo ali sektor, ima pri tem ključno vlogo.

Vir in več informacij: ACS, 18. 3. 2022

(Skupno 33 obiskov, 1 današnjih obiskov)