Nacionalna kampanja Slovenija bere je kulturno-gospodarski projekt, katerega cilj je izboljšanje bralne kulture, z namenom, da Slovenci postanemo narod bralcev, Slovenija pa država branja. V okviru kampanije načrtujejo akcijo Eno podjetje, ena knjiga, s katero želijo opozoriti, da z nizko bralno kulturo Slovenija izgublja svoj družbeni in razvojni potencial, njeni državljani in državljanke pa (z)možnost za osebnostno rast in razvoj.

V okviru kompanije je ministrica dr. Maja Makovec Brenčič, v petek, 25. novembra, v Cankarjevem domu skupaj s predstavniki Ministrstva za kulturo, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Gospodarsko zbornico Slovenije podpisala Manifest Slovenija bere (.pdf). Ob tej priložnosti je poudarila pomen dviga bralne pismenosti, še posebej pri odraslih, kjer po raziskavi PIAAC zaostajamo za najrazvitejšimi državami.

S podpisom Manifesta so se zavezali, da bodo na svojih področjih delovanja podpirali vse aktivnosti za razvoj bralne pismenosti in si tako prizadevali doseči temeljni cilj kampanje Slovenija bere: povzpeti se na lestvici besedilne spretnosti odraslih v štirih letih vsaj na povprečje držav članic OECD, kar pomeni zmanjšati število funkcionalno nepismenih prebivalcev in prebivalk Slovenije za 20 odstotkov.

Vir: ACS, 28. 11. 2016

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)