15. novembra se je sestala žirija Evropske prestolnice mladih z namenom in izbrala mesto Maribor za Evropsko prestolnico mladih za leto 2013. V ožji izbor so se uvrstili: Derry / Londonderry v Veliki Britaniji, Maribor v Sloveniji, Goes na Nizozemskem in Karlstad na Švedskem, toda samo eno izmed naštetih mest je prejelo naziv Evropska prestolnica mladih.

Naziv Evropska prestolnica mladih daje evropskim mestom priložnost, da v enem letu predstavijo raznolik enoleten program, v katerem bodo predstavili bogastvo, raznolikost in skupne značilnosti evropskega povezovalnega pristopa in opolnomočenje mladih v kulturnem, družbenem, političnem in gospodarskem življenju ter razvoju. Pobuda za Evropsko prestolnico mladih spodbuja k izvajanju novih idej ter inovativnih projektov v zvezi z aktivno participacijo mladih in skuša predstaviti zgled za nadaljnji razvoj mladinskih politik v drugih evropskih občin. Ideja o Evropski prestolnici mladih se je oblikovala v Rotterdamu (Nizozemska) leta 2009, ki je kot prvo osvojilo naziv. Z leti je naziv pridobil na veljavi, saj je Evropski mladinski forum za leto 2010 dodelil naslov Torinu (Italija), Antwerpnu (Belgija) za leto 2011 in Bragi (Portugalska) za leto 2012.

Mesta, ki so se uvrstila v ožji izbor so morala Evropskemu mladinskemu forumu zagotoviti podrobne informacije o načrtovanju programa, aktivnostih, dogodkih in političnem razvoju vse do konca oktobra. Mesta, ki se potegujejo za naziv Evropske prestolnice mladih, so se ob prijavi obvezale k oblikovanju enotnega in skupnega prostora za mlade. Evropski mladinski forum verjame, da obveznost ne bo koristila le izbranemu mestu, pač pa vsem prijavljenim mestom, da bodo lahko izboljšali situacijo mladih.

Vir: Eurodesk, 22. 11. 2010 in European Youth Forum, 19. 11. 2010

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)