Novinarji Science so pregledali izkušnje številnih šol v času pandemije okužb z novim koronavirusom, od Južne Afrike prek Izraela in Finske. Države so se odzvale različno: od tega, da šol niso zaprle niti en dan, do tega, da so še danes zaprte. In medtem ko se v nekaterih šolah in celo vrtcih zahtevali od učencev, da obdržijo varnostno razdaljo do sošolcev, se drugje tega niso držali.

Kateri ukrepi so se izkazali za najboljše? Izkazalo se je, da je za zajezitev širitve virusa najbolje, če so skupine šolarjev majhne, če nosijo maske in če je uvedena določena mera fizične razdalje med njimi

Maske so zelo pomembno pri zmanjšanju prenosa covida-19 v šolah, posebno tam, kjer ni mogoče vzdrževati varnostne razdalje, menijo strokovnjaki. Toda otroci – še bolj kot odrasli – se počutijo neudobno, če morajo nositi maske več ur skupaj, pogosto jih nosijo nepravilno, denimo tako, da si z njo ne pokrijejo nosu.

Na Kitajskem, v Južni Koreji, na Japonskem – kjer je uporaba mask med sezono gripe običajen ukrep – od večine učencev in učiteljev zahtevajo uporabo mask. Na Kitajskem jo denimo otroci lahko odstranijo le med kosilom, ko so ločeni med seboj s steklenimi ali plastičnimi pregradami. V Izraelu, kjer je v enem razredu pogosto od 30 od 40 učencev, od otrok, starejših od sedem let, zahtevajo uporabo mask izven razreda, od starejših pa ves dan, denimo tudi med avtobusno vožnjo v šolo.

Drugod uporaba mask ni tako striktna. V Nemčiji jih morajo učenci nositi na šolskih hodnikih in v straniščih, v razredu pa jih lahko odstranijo. Na začetku ponovnega odprtja šol je imela Avstrija isti pristop, nato ga je po nekaj tednih opustila, saj se je po šolah  virus le malo širil. V Kanadi, na DanskemNorveškem, v Veliki Britaniji in na Švedskem je nošenje maske prostovoljno – tako za učitelje kot učence.

Kaj storiti, ko se v šoli pojavi virus?
So šole nevarne za učitelje?
Kako naprej?

Vir in več informacij: SIO, 13. 8. 2020

(Skupno 97 obiskov, 1 današnjih obiskov)