Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je sporočilo, da je bila 21. 9. 2021 objavljena mednarodna lestvica univerz U-Multirank, v kateri je sodelovalo skoraj dva tisoč univerz iz 96 držav po svetu. Lestvica je bila vzpostavljena na pobudo Evropske komisije in jo sofinancira program Erasmus+.

Rezultati med drugim kažejo, da v nasprotju z ostalimi regijami evropske univerze sodelujejo tesneje, predvsem na področju poučevanja in učenja, raziskav, prenosa znanj in mednarodne usmerjenosti (mobilnost študentov in učiteljev, skupne diplome in objave).

Na splošno velja, da so univerze, ki sodelujejo z drugimi institucijami, podjetji in industrijo, vladami, regijskimi organi ali v mednarodnem okolju, uspešnejše od tistih, ki sodelovanju namenjajo manj pozornosti.

Za razvrstitev na lestvico je bilo upoštevanih sedem vidikov: strateška partnerstva, mednarodne skupne diplome, pripravništva, mednarodne soobjave, soobjave z industrijskimi partnerji, regijske soobjave in skupni patenti z industrijo.

Vsako leto lestvica U-Multirank primerja uspešnost univerz na področjih, ki so za študente najbolj pomembna, prav tako omogoča prilagojeno primerjavo. Na podlagi lestvice U-Multirank lahko univerze ocenijo svoje prednosti in slabosti ter tako oblikujejo ali okrepijo strateške načrte, tudi na področju sodelovanja.

Pobuda Evropske univerze je eden izmed vodilnih ukrepov Evropske komisije na poti do oblikovanja evropskega izobraževalnega prostora.

Cilj je oblikovati nadnacionalna zavezništva, ki bodo študentom, visokošolskim učiteljem in raziskovalcem omogočila neomejeno fizično ali virtualno mobilnosti za namen študija, usposabljanja, poučevanja ali raziskovanja v kateri koli sodelujoči partnerski instituciji. Doslej je bilo vzpostavljenih 41 takšnih zavezništev, ki povezujejo 280 visokošolskih institucij po vsej Evropi. Za omenjena zavezništva je na voljo do 287 milijonov evrov v okviru programov Eramus+ in Obzorje Evropa.

Vir in več informacij: Evropska komisija, 21. 9. 2021

(Skupno 34 obiskov, 1 današnjih obiskov)