V Ljubljani je od 29. julija do 4. avgusta potekala 10. Mednarodna lingvistična olimpijada, ki jo je organizirala je Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Na olimpijadi je sodelovalo 132 udeležencev (srednješolcev) iz 27 držav z vsega sveta.

Tekmovanje je potekalo v posamičnem in ekipnem reševanju nalog, ki zajemajo področja teoretične, matematične in uporabne lingvistike. Pri reševanju nalog tekmovalci ob preizkušanju sposobnosti logičnega razmišljanja spoznavajo raznolikost jezikov.

Da udeleženci ne bi le tekmovali, so organizatorji poskrebli, da so spoznavali tudi lepote Slovenije. Tako so bili na izletih v Škocjanskih jamah in Lipici oz. so si lahko ogledali Blejsko in Bohinjsko jezero z Vintgarjem in slapom Savica ter Ljubljano.

Slovenijo sta na olimpijadi zastopali dve ekipi, ki so ju sestavljali: Lidija Magdevska, Mirjam Homar, Rok Kaufman in Valentina Prevc (ekipa 1) ter Aljaž Koželj, Lara Jerman, Teja Močnik in Vida Papler (ekipa 2).

Med slovenskimi predstavniki se je na posamičnem tekmovanju najbolje odrezal Rok Kaufman, ki je lanski bronasti medalji z mednarodne lingvistične olimpijade v Združenih državah Amerike letos dodal še srebrno. Lara Jerman in Valentina Prevc pa sta si prislužili častni omembi, nagrado za nadpovprečen rezultat na posamičnem tekmovanju.

Najvišje število točk je na posamičnem tekmovanju dosegel član ruske ekipe Anton Sokolov, pokale za prva tri mesta na ekipnem tekmovanju pa so osvojile: druga ekipa Združenih držav Amerike (1. mesto), ekipa z Nizozemske (2. mesto) in druga ekipa s Poljske (3. mesto).

Vir: ZTKOS

(Skupno 289 obiskov, 1 današnjih obiskov)