5. marca 2023 je 13. mednarodni dan odprtih podatkov. Namen vsakoletnega mednarodnega dneva odprtih podatkov je širiti zavest, kako pomembni so odprti podatki za družbeni napredek, se zavzemati za sodelovanje in povezovanje deležnikov, ki odprte podatke že uporabljajo pri svojem delu, in hkrati spodbujati k ponovni uporabi podatkov.

Odprti podatki so javne evidence ali informatizirane zbirke podatkov, ki jih na podlagi izvajanja javnih nalog zbirajo zavezanci za dostop in ponovno uporabo (podatkov) v javnem sektorju. Z razvojem informacijske tehnologije in vsakodnevno uporabo informacijskih naprav se je količina ustvarjenih podatkov bistveno povečala. Če podatkov ne znamo ustrezno zbirati in jih uporabljati, od njih nimamo veliko koristi. Pomembno je, da se zavedamo pomena odprtih podatkov, ki so ob ponovni uporabi lahko koristni ne zgolj za gospodarstvo, temveč za skupnost v celoti.

Kot nacionalno spletno točko za objavo odprtih podatkov za celotni javni sektor imamo v Sloveniji od leta 2016 vzpostavljen portal OPSI (OPSI – Odprti podatki Slovenije), ki šteje že več kot 4500 evidenc in zbirk odprtih podatkov, objavljenih s strani državnih organov in občin.

Vir in več informacij: Ministrstvo za digitalno preobrazbo, 2. 3. 2023

(Skupno 41 obiskov, 1 današnjih obiskov)