8. septembra po vsem svetu praznujemo mednarodni dan pismenosti. Z obeležitvijo letošnjega pod geslom Beremo preteklost, pišemo prihodnost praznujemo pet desetletij mednarodnih prizadevanj za povečanje stopnje pismenosti po vsem svetu.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je v letošnji poslanici med drugim poudarila: »Svet se je od leta 1966 spremenil, ampak naša odločenost, da imata vsaka ženska in vsak moški spretnosti in znanja, sposobnosti in možnosti, da postaneta vse, kar si želita, z vsem dostojanstvom in spoštovanjem,ostaja neomajna bolj kot kdajkoli prej. Pismenost je temelj za izgradnjo bolj trajnostne prihodnosti za vse. To je sporočilo Unesca.« (poslanica v angleščini)

Več o obletnici najdete na Unescovi spletni strani.

Letošnji mednarodni dan pismenosti  bodo z različnimi dogodki obeležili po vsem svetu. Osrednji Unescov dogodek, mednarodna konferenca o pismenosti z naslovom Reading the past, writing the future, bo 8. in 9. septembra v Parizu (Okvirni program). Na njej bodo med drugim podelili Unescove mednarodne nagrade za pismenost petim inovativnim programom iz Indije, Senegala, Južne Afrike, Tajske in Vietnama (več lahko preberete tukaj).

Bralno društvo Slovenije (BDS) bo letošnji 8. september obeležilo s strokovnim srečanjem članov BDS in vseh, ki posvečajo svojo energijo in ustvarjalnost razvoju in širjenju pismenosti, v Štrekljevi rojstni vasi Gorjansko, v občini Komen (vabilo).

ACS ne bo posebej obeležil mednarodnega dneva pismenosti. Naša prizadevanja so letos usmerjena na predstavitev podatkov mednarodne raziskave o spretnostih odraslih PIAAC, ki vključuje med drugim tudi raziskovanje bralne pismenosti odraslih. Rezultati raziskave bodo predstavljeni na 20. andragoškem kolokviju, ki bo 29. septembra 2016 v Ljubljani pod naslovom Spretnosti odraslih: premislek o stanju in izzivih.

 

Vir>> Novica ACS

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)