8. septembra po vsem svetu praznujemo mednarodni dan pismenosti. Letos ga obeležujemo na temo Pismenost v digitalnem svetu. Hiter razvoj digitalne tehnologije bistveno spreminja način življenja, dela, učenja in druženja povsod po svetu. Ljudje imajo nove možnosti za izboljšanje svojega življenja na vseh področjih, vključno z dostopom do informacij, upravljanjem znanja, mreženjem, z mnogimi storitvami … Samo tisti, ki imajo dostopa do digitalnih tehnologij ter ustreznih znanj, spretnosti in kompetenc, ki jih potrebujejo za krmarjenje z njimi, se lahko izognejo marginalizaciji v vse bolj digitalno usmerjeni družbi. Zato je pismenost na tem področju ena bistvenih za sodobnega človeka.

Vabimo vas, da preberete poslanico generalne direktorice Unesca Irine Bokove, ki je med drugim zapisala, da mora biti vsakdo sposoben čim bolje izkoristiti prednosti nove digitalne dobe tako za uveljavljanje človekovih pravic, za dialog in izmenjavo kot za bolj trajnosten razvoj (poslanica v angleščini).

Letošnji mednarodni dan pismenosti bodo z različnimi dogodki obeležili po vsem svetu. Osrednji Unescov dogodek, mednarodna konferenca Pismenost v digitalnem svetu, bo 8. septembra na sedežu Unesca v Parizu. Na njej bodo med drugim podelili tudi Unescove mednarodne nagrade za pismenost.

Več o letošnjem dnevu pismenosti najdete na Unescovi spletni strani.

 

Vir: ACS, 7. 9. 2017

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)