Slovenski šolski muzej se tudi letos tradicionalno 18. maja pridružuje Mednarodnemu muzejskemu dnevu in brezplačno odpira svoja vrata za obiskovalce od 9. do 18. ure. Letošnja tema muzejskega dne je Muzeji in zamolčane zgodovine – Med spominom in pozabo (International Museum DayMuseums and contested histories: Saying the unspeakable in museumsMuseums and contested histories: Saying the unspeakable in museums). 

Muzeji igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju in predstavljanju skupne kulturne dediščine različnih skupnosti. Postali so družbena vozlišča, ki vzpodbujajo dialog med ljudmi ter težijo k izboljšanju družbe, tudi z nagovarjanjem travmatičnih zgodovin preko mediacije in večplastnih zornih kotov. Prav odkrivanje spornih zgodovin in sposobnost odstiranja nepovedanih zgodb so naloge , ki jih muzeji opravljajo kot aktivni oblikovalce družbe. Tako pripomorejo k razkrivanju travmatičnih in zamolčanih dogodkov iz preteklosti ter spodbujajo k razumevanju, sožitju in večplastnemu sprejemanju zgodovine.

Slovenski šolski muzej – PROGRAM za 18. maj 2017 obsega (od 9.00 do 18. ure) ogled stalne in občasne razstave:

• Stalna razstava Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja,
• Občasna razstava Šolske stavbe na Slovenskem v objemu stoletja – razstava starih razglednic in novih fotografij stoletnih šolskih stavb,
• Gostovanje mednarodne razstave Poti izobraževanja pri slovanih / Paths of education in the Slavic world 
• Občasna razstava Lingua Latina – razstava o pouku latinščine v javni osnovni šoli 
• Občasna razstava Pot domov – Zgodba Drage Medic-Lušicky 

Delavnice:
– 16.30 Delavnica z didaktičnimi kartami Spomin – Pripovedi rastlin
– 17.00 Učna ura Lepopis

Vir: Slovenski šolski muzej

 

 

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)