Mednarodni muzejski svet, ICOM, je 18. maj razglasil za mednarodni dan muzejev pred 41 leti, in zdaj ga praznujejo že v več kot 35.000 muzejskih ustanovah v vsaj 140 državah sveta. Med njimi je tudi Slovenija z mrežo raznovrstnih muzejev in galerij, ki na ta dan vabijo na brezplačen ogled. Tema letošnjega muzejskega dne je Hiperpovezani muzeji: novi pristopi, novi obiskovalci.

Danes si je nemogoče predstavljati in razumeti vlogo muzejev brez upoštevanja vseh ravni povezanosti muzejev. So vitalni del lokalnih skupnosti, njihove kulturne krajine in del naravnega okolja. Zahvaljujoč tehnologiji lahko muzeji zdaj presežejo svojo osrednjo publiko in nagovarjajo novo publiko preko prilagajanja predstavitev svojih zbirk – to je lahko digitalna dostopnost, dodajanje multimedijskih elementov na razstave ali z uporabo preprostih sodobnih načinov komunikacije – kot je ključnik, ki omogoča obiskovalcem neposredno povezanost in deljenje svojih izkušenj v socialnih medijih.

Vendar vse te nove povezave niso samo posledica tehnologije. Ker se muzeji trudijo ohraniti svoj pomen v družbi, svojo pozornost usmerjajo na lokalno skupnost in nagovarjajo različne skupine, ki družbo sestavljajo. Posledično smo v preteklih letih bili priča nastajanju novih projektov, ki jih organizirajo muzeji v sodelovanju z manjšinami, avtohtonimi ljudstvi, ​​lokalnimi institucijami, ranljivimi skupinami. Za vključitev nove publike in krepitev povezav morajo muzeji danes najti nove načine tolmačenja in predstavitev svojih zbirk. Mednarodno praznovanje muzejskega dne je en korak v tej smeri.

Vira in več informacij:

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)