Nacionalni inštitut za javno zdravje se je vključil v akcijo Evropske zveze za akutistiko (EEA), ki je pripravila mednarodni natečaj na temo ozaveščanja o hrupu. V natečaju lahko sodelujejo osnovne in srednje šole.

Glavni namen usklajenih aktivnosti je javnost bolje seznaniti z najnovejšimi in preverjenimi znanstvenimi informacijami o učinkih hrupa na zdravje in počutje ljudi. Posebna pozornost bo posvečena mladim, ki so med bolj ranljivimi prebivalci.

EAA pri obeleževanju s številnimi prireditvami, ki so namenjene celotni družbi, sodeluje že vrsto let. Različni dogodki so bili do sedaj običajno organizirani neodvisno v posameznih društvih zveze za akustiko. V letošnjem letu pa bo EAA sodelovala z Evropsko komisijo in Evropsko agencijo za okolje, da bi skupaj spodbudili in usklajevali posebne aktivnosti med društvi za akustiko (Slovensko društvo za akustiko), evropskimi in nacionalnimi organi, šolami, muzeji, društvi, ki se ukvarjajo s hrupom ipd. K aktivnostim se priključuje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

V letošnjem letu EAA začenja svoje aktivnosti ozaveščanja o hrupu s panevropskim natečajem za osnovne in srednje šole ZVOKI IZ MOJEGA OKOLJA. 

Sodelujoči iz osnovnih šol bodo ustvarjali ročne izdelke, kot so risbe, fotografije, krpanke, kolaže in podobno. Izdelki se morajo nanašati na zvoke in hrup, ki so značilni za okolje, v katerem prebivajo.

Sodelujoči iz srednjih šol bodo posneli AVDIO posnetek ali pa AVDIO-VIDEO posnetek, ki naj vsebuje posnete zvoke (oziroma zvoke in podobe), ki so značilni za kraj, kjer bivajo.

Vir: NIJZ, 9. 1. 2016 in MIZŠ, Osnovnošolsko izobraževanje, 23. 1. 2017

 

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)