Na Univerzi v Mariboru (UM) je 3. 4. 2012 potekal prvi mednarodni posvet na temo habilitacijskih praks in mehanizmov spodbud k odličnosti znanstvenoraziskovalnega dela evropskih univerz.

Po uvodnem pozdravu in nagovoru rektorja Univerze v Mariboru, prof. dr. Danijela Rebolja se je v dopoldanskem delu posveta različne načine habilitacijskih postopkov ter druge mehanizme spodbujanja odličnosti univerz predstavili ugledni povabljeni gostje:

  • prof. dr. Volker Ribitsch, Univerza Karla Franza v Gradcu, Avstrija, s področja naravoslovja,
  • prof. dr. Iain Boyd Whyte, Univerza v Edinburgu, Velika Britanija, s področja umetnosti in
  • prof. dr. Boleslaw Domanski, Jagelonska univerza, Poljska, s področja družboslovja in naravoslovja.

Na podlagi primerov dobrih praks zgoraj omenjenih univerz so gostje v sodelovanju z ožjo delovno skupino Univerze v Mariboru definirali priložnosti za morebitne izboljšave pri Univerzi v Mariboru.

V popoldanskem delu se je povabljenim gostom in delovni skupini UM pridružilo še širše univerzitetno vodstvo. Srečanje se je osredotočilo na dobre prakse mehanizmov spodbud k odličnosti znanstvenoraziskovalnega dela v luči priložnosti za morebitne izboljšave.

Mednarodni posvet na temo habilitacijskih postopkov in mehanizmov spodbud k odličnosti znanstvenoraziskovalnega dela različnih evropskih univerz, je prvi od treh načrtovanih. S tem Univerza v Mariboru uresničuje tudi implementacijo Kadrovske strategije za raziskovalce, ki vključuje načela Evropske Listine za raziskovalce in Kodeksa pri zaposlovanju raziskovalcev.

Naslednji tovrstni posvet je predviden v drugi polovici letošnjega leta.

Vir: UM, 3. 4. 2012

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)