V Ljubljani se v tednu od 17. do 22. avgusta odvija mednarodni simpozij s področja fizike osnovnih delcev Lepton photon interactions at high energies. Odprtja se je 17. avgusta na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani udeležila tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič.

Gre za najpomembnejšo konferenco na področju fizike visokih energij, ki so jo v prejšnjih letih gostile Švedska, Južna Koreja, Nemčija, Indija in ZDA, tokrat pa je gostiteljica Slovenija. Organizacija te konference je veliko priznanje vlogi, ki jo imajo slovenski raziskovalci na tem področju znanosti.

Ministrica je v pozdravnem nagovoru poudarila, da velikost države ni nujno povezana z znanstveno odličnostjo, še posebej na nišnih področjih. “Zato je pomemben izziv za Slovenijo, da doseže enakovredno udeležbo pri strateških in ključnih znanstvenih projektih v okvirju sodobne svetovne znanosti,” je dejala ministrica in dodala, da brez uspešne mednarodne integracije – začenši s temeljnimi raziskavami – uravnotežen razvoj države ni mogoč.

Kot je dejala ministrica, ima Slovenija omejene vire za razvoj lastne raziskovalne infrastrukture, zato je za nas strateškega pomena sodelovanje z velikimi mednarodnimi raziskovalnimi ustanovami, kot so CERN, FAIR, BELLE-I.

Ministrica je med drugim še dejala, da ravno rezultati na področju fizike delcev dokazujejo, da sta znanstvena odličnost in temeljna znanost predpogoja za dolgoročen gospodarski razvoj in gospodarstvo, ki temelji na visokih tehnologijah, zato se bomo potrudili, da bomo tudi v prihodnje zagotavljali čim boljše pogoje za delo na tem področju.

Vir: MIZŠ, 17. 8. 2015

(Skupno 11 obiskov, 1 današnjih obiskov)