Na spletišču ministrstva za izobraževanje je z dne 4. 9. 2014 objavljeno sporočilo za javnost o Memorandumu o spremembah Memoranduma o soglasju med Vlado RS in Vlado ZDA o Fulbrightovem programu izmenjav, ki sta ga v četrtek, 4. septembra 2014 podpisala minister dr. Jernej Pikalo in veleposlanik Združenih držav Amerike Nj. eksc. gospod Joseph A. Mussomeli.

Ta sprememba memoranduma slovenskim Fulbrightovim štipendistom zagotavlja, da pri obdavčevanju dohodkov stroški, neposredno povezani s sodelovanjem v programu izmenjave, kot so najemnine, potni stroški, dodatno zdravstveno zavarovanje, študijska literatura, prispevki ustanovi gostiteljici in vsi drugi izdatki, neposredno povezani s sodelovanjem v programu izmenjave, zmanjšujejo davčno osnovo od vseh dohodkov, ki jih prejme štipendist po tem programu, če so ustrezno izkazani in uveljavljani pri davčnem organu.

Sporazum tudi določa, da se Fulbrightove štipendije dejansko ne obravnavajo ne kot plačilo za opravljeno delo ali storitve in ne kot nadomestilo za izgubljeni dohodek.

Ob podpisu se je minister dr. Pikalo zahvalil ameriškemu veleposlaniku kot tudi vsem sodelavcem, ki so sodelovali pri pripravi sprememb memoranduma. Kot je dejal minister, je bilo opravljenega veliko dela. Bilo je veliko ovir in idej, vendar nam je na koncu uspelo doseči rešitev, ki je sprejemljiva za obe strani.

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)