Na spletišču Univerze v Ljubljani je z dne 10. 12. 2014 objavljeno sporočilo za javnost o tem, da je Društvo mladih raziskovalcev Slovenije (DMRS) v četrtek, 4. decembra, organiziralo podelitev priznanja Mentor leta 2014 najboljšemu mentorju doktorskim študentom. Prestižna nagrada je bila tokrat podeljena profesorju Marku Bajcu s Fakultete za računalništvo in informatiko.

Predsednik DMRS Miha Rihar je izpostavil, da je vloga mentorja v procesu razvoja mladega raziskovalca pogosto zapostavljena. Visokošolski učitelji so ocenjevani in vrednoteni predvsem skozi vidik raziskovalne uspešnosti, premalo pozornosti pa se namenja temu, v kolikšni meri svoje znanje prenašajo na svoje doktorske študente.

Na razpis za Mentorja leta 2014 je letos prispelo 110 vlog za nominacijo 63 različnih mentorjev, v ožji izbor pa se je uvrstilo 5 nominiranih mentorjev. Nagrajenca, profesorja Marka Bajca, so nominirali štirje trije mladi raziskovalci in docent s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, ki so v vlogi zapisali, da so pod njegovim mentorstvom sodelovali s številnimi domačimi in tujimi podjetji ter znanstvenimi inštitucijami in objavljali v vodilnih mednarodnih znanstvenih revijah.

Prireditve v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma so se poleg številnih mentorjev udeležili tudi rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Danijel Rebolj, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS prof. dr. Jözsef Györkös ter predstavniki različnih slovenskih visokošolskih zavodov in inštitutov.

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)