Na spletišču Pedagoškega inštituta je z dne 4. 4. 2014 objavljeno vabilo na naslednji mesečni pogovor z naslovom “Čustveno in socialno učenje”, ki bo 9. aprila 2014 z začetkom ob ob 19. uri v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani.

“Naša najboljša možna dolgoročna investicija v človeški kapital je čustveno, socialno in kognitivno učenje. Do današnjega dne smo v izobraževalnem procesu v celoti zanemarili prvi dve področji. Eno izmed najbolj pomembnih sporočil literature s področja učinkovitih zgodnjih intervencij je, da imamo na socialne spretnosti ter motivacijo za razliko od kognitivnih sposobnosti večji vpliv. Te spretnosti vplivajo tako na delovanje posameznika v šoli kot kasneje v službenem okolju. Prepogosto tako ocenjujemo, da so samo kognitivne sposobnosti tiste, ki so ključnega pomena za uspeh v življenju.”

(James J. Heckman, Nobelov nagrajenec, 2000)

Kako pomemben je navedeni pogled Nobelovega nagrajenca za spodbujanje učne uspešnosti slovenskih mladostnikov, smo v zadnjem letu na Pedagoškem inštitutu ugotavljali v okviru projekta “Približajmo priložnosti vseživljenjskega učenja vsem”. V tokratnih “PI pogovorih” pa bomo aktualnost tematike za slovenski izobraževalni prostor osvetlili z odgovori na naslednja vprašanja:

Kaj čustveno in socialno učenje sploh je in kakšen je njegov vpliv na učno uspešnostJe čustveno in socialno učenje v slovenskem izobraževalnem prostoru dovolj prisotno?Kako lahko dokazano učinkovite programe čustvenega in socialnega učenja uspešno uvedemo v delovanje naših šol?

Sogovorniki:

doc. dr. Ana Kozina,
znanstvena sodelavka na PI in docentka za psihologijo na Univerzi v Mariboru,

izr. prof. dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič,
profesorica na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani in

Marjan Gorup,
ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca v Ljubljani.

Pogovor bo povezovala
dr. Urška Štremfel,
znanstvena sodelavka na PI in vodja projekta »Približajmo priložnosti vseživljenjskega učenja vsem«.

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)