V sredo, 22. decembra 2010, so se na Ministrstvu za šolstvo in šport (Masarykova 16, Ljubljana) srečali predstavniki SVIZ-a in Ministrstva za šolstvo in šport. Med drugim so govorili o načrtovanih zakonskih spremembah na področju šolstva ter o razporeditvi delovnega časa učitelja med delovno in učno obveznostjo.

Pred začetkom srečanja, ob 15. uri, je bil predviden fototermin. Po srečanju pa izjava za javnost.

Vir: MŠŠ, 22. 12. 2010

Ugibanja in nasprotujoče si informacije o namerah šolskega ministrstva veljajo zlasti za vsebino sprememb Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, novega zakona o učiteljih in novega zakona o otrocih s posebnimi potrebami. SVIZ od predstavnikov ministrstva pričakuje, da mu bo na sestanku posredoval celostno informacijo o omenjenih zakonih. Obenem se nadeja tudi, da se bo z ministrom lahko konkretno dogovoril o načinu sodelovanja SVIZ pri oblikovanju besedila posameznih zakonov, ki bo v skladu z načeli socialnega partnerstva.

V vzgoji in izobraževanju je še nekaj neodgovorjenih vprašanj, med drugim je vir nezadovoljstva v srednjih in predvsem v osnovnih šolah tudi neustrezna razporeditev delovnega časa učitelja med delovno in učno obveznostjo. SVIZ bo ministru glede tega predlagal pripravo izhodišč za enotno prakso. Pred začetkom pogajanj o odpravi anomalij v novem plačnem sistemu pa bi po predlogu sindikata del časa, namenjenega tokratnemu srečanju, porabili tudi za izmenjavo stališč o pogajalskih ciljih partnerjev in predlogu SVIZ, da so predstavniki posameznih resorjev vključeni v pogajalsko skupino vlade.

Vira: pred srečanjem SVIZ, 21. 12. 2010 in po srečanju SVIZ, 23. 12. 2010

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)