Na spletni strani MIZŠ je z dne 7. 10. 2013 objavljena naslednja novica:

 

“V ponedeljek, 7. oktobra 2013, se je v Portorožu začelo tradicionalno strokovno srečanje ravnateljic in ravnateljev vrtcev. Srečanje, ki je že 19. po vrsti, je z uvodnim nagovorom otvoril minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo.

Minister dr. Pikalo je uvodoma izpostavil zadovoljstvo nad izjemnostjo delovanja slovenskega šolskega sistema, ki je, po ministrovem mnenju, eden bolje delujočih podsistemov v Sloveniji, ter se ob tem ravnateljicam in ravnateljem zahvalil za sijajno delo, ki ga opravljajo. Ob tem je poudaril, da je bil priznanja na področju kakovosti izobraževalnega sistema, deležen tudi na zadnjem srečanju ministrov za izobraževanje držav članic OECD v Istanbulu. “Veseli me, da smo del ožjega kroga najboljših 25 izobraževalnih sistemov na svetu, pri čemer tega brez vas in vaših sodelavcev ne bi bilo,” je dejal minister in dodal, da na ministrstvu razmišljanje in snovanje poteka za 10 in več let naprej. “Za tiste, ki so sedaj v vrtcih, pa bodo nekoč v šolah in fakultetah ter kasneje na trgu dela. Razmišljamo o tem, kaj bodo nekoč v smislu izobrazbe potrebovali, da bodo konkurenčni na trgu.”

Vključenost otrok v sistem predšolske vzgoje je v lanskem šolskem letu dosegla okoli 77 odstotkov celotne populacije, cilj pa je ta odstotek še povečati. Pri tem po besedah ministra na eni strani opažajo, da problem “fizičnih kapacitet” ni več tako vprašljiv, da pa v času krize vse bolj postaja težava finančna dostopnost, oziroma vse višje plačilo vrtca, pri čemer je minister poudaril, da na ministrstvu “ta trend skušamo zaustaviti” in dodal, da obstajata dve možnosti za rešitev te težave. Prva bi bila, da se z občinami dogovorijo za znižano lestvico plačil, druga pa, da bi, ko bo spet prišlo do gospodarske rasti, predlagali povsem novo lestvico. “Na ministrstvu bomo sicer še naprej delali na obeh različicah,” je napovedal minister in dejal, da je morda nekoliko v uteho staršem in županom le to, da gre za najboljšo možno naložbo.”

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)