Na spletišču Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je bila objavljena novica o udeležbi ministra dr. Jerneja Pikalo, na zaključni prireditvi ob koncu letošnjega programa “Summer Economics Institute” v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice in veleposlaništva ZDA v Sloveniji, ki se je odvijala v četrtek, 28. avgusta.

 

Program se izvaja že tretje leto zapored in poteka v mesecu juliju. Sestavljen je iz interaktivnih predavanj ameriškega profesorja praktičnega podjetništva in ekonomije s ciljem spodbujanja samoiniciativnosti študentov pri podjetniških aktivnosti, ekskurzij in obiskov najrazličnejših podjetij in institucij ter prakse, ki jo študentje opravljajo v podjetjih ob mentorju. Program usposabljanja vključuje 20 študentov iz različnih univerz v Sloveniji in različnih študijskih programov.

 

Minister dr. Pikalo je v svojem nagovoru zbranim na slovesnosti, zlasti mladim študentkam in študentom, udeležencem poletnega usposabljanja, dejal, da bodo neformalne kompetence v prihodnje še pridobile na veljavi. To še posebej velja za trg, kjer ima veliko ljudi enako formalno izobrazbo. Delodajalce poleg formalne izobrazbe kandidatov zanimajo tudi neformalne kompetence in izkušnje, ki so si jih posamezniki pridobili izven formalnega sistema izobraževanja.

 

Program kot je Summer Economics Institute je izredno pomemben, saj daje študentom priložnost pridobivanja prakse in delovnih izkušenj, še posebej zdaj, v času gospodarske krize, ko je tovrstnih priložnosti vse manj. Na uspešnost programa kaže tudi podatek, da se je ena tretjina študentov, udeležencev lanskega programa, kasneje tudi zaposlilo v podjetjih. Tovrsten program omogoča posameznikom tudi ustvarjanje socialne mreže, ki je zelo pomembna pri iskanju zaposlitve in kariernih priložnosti v nadaljevanju.

 

Minister je še poudaril tudi pomen pridobivanja kompetenc podjetništva in njihovo vključevanje v proces izobraževanja.

(Skupno 8 obiskov, 1 današnjih obiskov)