V Bruslju sta bila 23. 11. 2011 dva dogodka, na katerih so udeleženci razpravljali o sodelovanju v Okvirnih programih EU za raziskave in razvoj. Pod pokroviteljstvom ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Igorja Lukšiča je enega gostilo Stalno predstavništvo RS pri EU, enega pa je v Evropskem parlamentu organizirala slovenska poslanka v EP dr. Romana Jordan Cizelj. Udeležil se ga je tudi minister Lukšič. Na dogodkih je bila predstavljena študija slovenskih raziskovalcev o tem, kako uspešne so različne države EU pri sodelovanju v raziskavah, ki se financirajo iz sredstev EU ter o vzrokih, ki vplivajo na različno raven njihove uspešnosti. 

V sodelovanju slovenskih raziskovalcev iz Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani prof. Anuške Ferligoj in dr. Luka Kroneggerja ter dr. Jane Kolar in dr. Andreja Umek Venturini iz Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, je nastala študija, ki s statističnimi metodami poglobljeno analizira vprašanja udeležbe držav v Okvirnih programih. 

Na podlagi ugotovitev študije, so njeni avtorji zaključili, da morajo države, če želijo povečati svojo udeležbo v programih EU za raziskave in inovacije več vlagati v raziskave in razvoj, pospeševati čezmejno sodelovanje svojih raziskovalcev, tudi na primer preko odpiranja nacionalnih raziskovalnih programov ter oblikovati ukrepe, ki bodo raziskovalce spodbudili k prevzemanju vodilnih vlog v projektih.

Okvirni programi EU za raziskave in inovacije že skoraj tri desetletja krepijo znanstveno in tehnološko bazo EU ter odličnost raziskav in pospešujejo konkurenčnost evropskega gospodarstva. Kljub temu pa je vmesna ocena 7. Okvirnega programa, ki poteka trenutno, opozorila, da je udeležba večine držav, ki so se EU pridružile zadnje (t.i. nove države članice oz. EU12) praviloma slabša od ostalih držav članic EU. Izkazala se je potreba po poglobljeni analizi, o vprašanju pa so tudi že večkrat razpravljali ministri v okviru Sveta EU in poslanci v EP.

Vir: MVZT, 23. 11. 2011

 

 

(Skupno 11 obiskov, 1 današnjih obiskov)