Minister za kulturo Anton Peršak je včeraj v Goriški knjižnici Franceta Bevka nagovoril zbrane na osrednji prireditvi ob dnevu splošnih knjižnic. Letošnji dan je potekal pod geslomRastemo z e-viri.

Minister Peršak je v govoru izpostavil poseben pomen knjižnic v Sloveniji ter njihovega poslanstva, ki že dolgo ni več zgolj izposoja. Povedal je, da je njihov pomen v zadnjem času še toliko večji, ker je kupna moč še vedno nekoliko slabša in zato ljudje nadomeščajo kupovanje knjig z njihovo izposojo v knjižnicah. Kot izjemno pomembno je ocenil tudi temo letošnjega srečanja, saj ta odpira vprašanje odziva knjižnic na t.i. digitalno transformacijo: »Gre za to, kako se knjižnice in vsi mi odzivamo na to kar imenujemo digitalna transformacija, kako se na ta prodor pripravimo, in da znamo uskladiti klasično pismenost z digitalno in graditi na obeh pismenostih, ker bomo potem seveda boljši.« 

Dan slovenskih knjižnic je tradicionalno pripravila Sekcija za splošne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije v sodelovanju z Združenjem splošnih knjižnic in Goriško knjižnico Franceta Bevka.  

Osrednje praznovanje je uvod v teden promocije e-virov v vseh slovenskih knjižnicah, v načrtno promoviranje in spodbujanje rabe e-virov na slovenskem nivoju (delavnice, predavanja, promocijsko gradivo, objave na družabnih omrežjih, spletnih straneh …). V ta namen je bilo pripravljeno enotno informativno gradivo z zgoščeno predstavitvijo  e-virov, ki jih uporabnikom nudijo vse splošne knjižnice.

Na slovesni prireditvi je Združenje splošnih knjižnic podelilo posebni nagradi, in sicer nagrado za najboljši projekt knjižnice za inovativno storitev za uporabnike, ki jo je prejela Cankarjeva knjižnica Vrhnika za projekt predstavitve krajevnih skupnosti v Občini Vrhnika in nagrado za inovativen pristop k strokovnemu delu knjižnice, ki so jo letos namenili knjižnicama Koper in Nova Gorica. 

Vir: MK, 22. 1. 2016

(Skupno 7 obiskov, 1 današnjih obiskov)