Minister za kulturo Anton Peršak je 6. 3. 2018 v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani slavnostno odprl razstavo Knjižna umetnost na Hrvaškem, ki jo je pripravila Nacionalna in univerzitetna knjižnica v Zagrebu.

Razstava prinaša zgodovinski pregled izdelave in opreme knjig na Hrvaškem od srednjega veka do danes. Predstavljene so rokopisne in tiskane knjige z raznovrstno tematiko in vsebino, od srednjeveških evangeliarjev in misalov do sodobnih ilustriranih izdaj in grafično-književnih map, ki odražajo bogastvo in raznovrstnost hrvaške kulturne zgodovine. Glede na oblikovanost oziroma usklajenost likovno-grafične opreme z vsebino te knjige spadajo med izjemne dosežke umetniškega oblikovanja knjig na Hrvaškem. Avtor razstave je umetnostni zgodovinar prof. dr. Milan Pelc.

Na razstavi je na panojih prikazan izbor šestdesetih enot gradiva, na ogled pa bo tudi izvirnik Beramskega misala (14./15. stoletje) ter drugi faksimili. Spremljevalna publikacija ob razstavi prinaša uvodni esej in katalog s kratkim opisom gradiva.

Z razstavo NUK zaznamuje Evropsko leto kulturne dediščine.

Vir: MK, 6. 3. 2018

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)