Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je na povabilo francoskega ministra za izobraževanje, mladino in šport Jean-Michel Blanquerja in državne sekretarke za mladino Sarah El Hairy udeležila neformalnega srečanja ministrov Evropske unije, pristojnih za izobraževanje in mladino v okviru francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Osrednja tema razprave je bila vloga mladih Evropejcev kot polnopravnih akterjev v Evropi in ključni izzivi, s katerimi se soočajo za zeleno in trajnostno Evropo. Na zasedanju so sodelovali tudi mladinski delegati iz vsake države, ki so predstavili svoja stališča. Slovenska predstavnica je bila Eva Kotnik.

Evropska unija si na različne načine prizadeva spodbuditi večjo participacijo mladih, ko gre za teme trajnostnega razvoja, npr. skozi Evropski zeleni dogovor, z zavezanostjo k izpolnjevanju določil Agende 2030 in ciljev trajnostnega razvoja ter Pariškega podnebnega dogovora. Prav tako z vizijo za digitalno preobrazbo Evrope do leta 2030 ter z obnovljeno zavezo držav članic, evropskih institucij, socialnih partnerjev in civilne družbe, za izvajanje akcijskega načrta evropskega stebra socialnih pravic, izražene na socialnem vrhu v Portu.

V uvodnem delu neformalnega ministrskega srečanja je potekala predstavitev in podelitev nagrad zmagovalcem projekta »Young people and eco-committed young persons«, v katerem je sodelovalo 117 mladih iz 15 držav članic.

Vir in več informacij: MIZŠ, 27. 1. 2022

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)