Ministri za izobraževanje držav članic EU so na vrhu 11. maja soglasno (manjkal je le minister iz Združenega kraljestva, saj je bila vlada v postopku formiranja) sprejeli odločitev, da določijo številčne cilje za razvoj evropskega izobraževanja do leta 2020.

Vrhu šefov držav članic EU bodo junija tako predlagali, da potrdi dva cilja strateškega razvoja izobraževanja in usposabljanja:

  • Zmanjšanje osipa na manj kot 10% populacije mladih (med 18. in 24. letom) ki brez kvalifikacije zapustila izobraževanje in usposabljanje (trenutno povprečje v EU je 15%, Slovenija pa numerični cilj za 2020 že dosega) in
  • Povišanje deleža visoko izobraženih na 40% populacije 35 letnikov s terciarno izobrazbo.

O udeležbi minstra za šolstvo in šport dr. Igorja Lukšiča je na spletni strani MŠŠ zapisano:

“Drugi dan zasedanja je minister Lukšič, v okviru razprave Sveta ministrov pristojnih za izobraževanje, predstavil slovensko stališče do številčnih vrednosti evropskih ciljev na področju izobraževanja znotraj Strategije EU 2020, kjer je predvsem izpostavil, da pozdravlja novo, vidnejšo vlogo izobraževanja znotraj Strategije. Poudaril je, da Slovenija zastavljeni cilj na področju izobraževanja (manj kot 10% delež populacije, ki zgodaj opusti izobraževanje) že dosega. Hkrati pa podpiramo usmeritev, da se ob zastavljanju ciljev na nacionalnem nivoju upošteva realno stanje v posameznih državah članicah.”

Vir>> Sporočilo za javnost španskega predsedstva EU

Novica MŠŠ

 

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)