V Avstriji so od 14. do 25. marca Svetovne zimske igre specialne olimpijade na kateri nastopa 107 držav z 2700 športniki in športnicami. Na njih tekmuje tudi slovenska ekipa 18 športnikov, ki jo vodi predsednik Specialne olimpijade Slovenije Ljubomir Miličević. Otvoritvene slovesnosti v Schladmingu, v soboto, 18. marca,  sta se udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič in generalni direktor direktorata za šport dr. Boro Štrumbelj.

Pred otvoritvijo je bil dopoldne v avstrijskem Gradcu Globalni forum o socialni vključenosti v športu na katerem so nastopili številni ministri pristojni za šport z vsega sveta, med njimi tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič. Soglašali so, da je potrebno v vseh državah na področju vključenosti v šport postoriti še veliko, da bi poiskali enake možnosti in pravice za vse ne glede na starost, spol, vrsto invalidnosti…

V razpravi je sodelovala tudi ministrica dr. Makovec Brenčič, ki je posebej poudarila pomen šolskega sistema pri vključevanju invalidov v družbo na enakopravni osnovi. Predstavila je tudi primere dobre prakse iz Slovenije kot so inkluzija v šolski sistem, izenačitev pravic in statusa športnikov invalidov z ostalimi športniki v predlogu Zakona o športu in prilagoditve programov interesnih dejavnosti za različne vrste invalidnosti, ki gredo vsi v smer enakih možnosti invalidov na vseh družbenih področjih.

Podobne poglede in različne primere dobrih praks so v razpravi predstavili tudi drugi. S skupnimi napori in širjenjem primerov dobrih praks je mogoče narediti pomemben napredek na tem področju, so se strinjali, in tudi na ta način izboljšati položaj ne le invalidov v športu, temveč v družbi nasploh.

Ministrica dr. Brenčičeva je na večerni slovesnosti snežnem stadionu v Schladmingu pozdravila tudi slovensko ekipo športnikov, športnic, trenerjev in spremljevalcev ter se skupaj z njimi udeležila svečanega mimohoda ekip. Vsem je zaželela veliko športnega uspeha v skladu z načelom specialne olimpijade:  »Pustite mi zmagati, če pa tega ne morem, naj bom pogumen v svojem poskusu.« 

Vir: MIZŠ, 19. 3. 2017

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)