Ministrica dr. Makovec Brenčič: Sodelovanje Slovenije v mednarodnih raziskavah na področju izobraževanja je velikega pomena

Na rob konferenci ob koncu evropskega projekta o merjenju učinkovitosti sistema izobraževanja in usposabljanja, v okviru katerega je bila kot del programa OECD za mednarodno ocenjevanje kompetenc odraslih PIAAC izvedena doslej največja empirična raziskava merjenja kompetenc odraslih v Sloveniji, smo na MIZŠ 26. maja pripravili novinarsko konferenco. Tam so o pomenu sodelovanja v mednarodnih raziskavah s področja izobraževanja (PISA, PIAAC in TALIS) spregovorili: ministrica dr. Maja Makovec Brenčič,  Andreas Schleicher, direktor direktorata za izobraževanje in posebni svetovalec generalnega sekretarja OECD za področje izobraževanja, Peter Pogačar, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mark Keese, vodja Enote za zaposlovanje, analize in politike pri Direktoratu za zaposlovanje in socialne zadeve pri OECD.

Ministrica je poudarila, da je v Sloveniji uspešno zaključen terenski del mednarodne raziskave merjenja dosežkov odraslih (16-65 let) PIAAC. Slovenija se je v raziskavo PIAAC vključila v drugi krog držav (skupaj 9 držav). Pred dobrim letom dni, ob začetku raziskave, je bila izražena bojazen, da bo težko pridobiti 5000 državljank in državljanov, ki bi sodelovali v raziskavi. Bojazen je bila odveč, saj  je bilo v okviru raziskave PIAAC 5165 uspešno zaključenih anketiranj! Raziskava v Sloveniji poteka pod vodstvom Andragoškega centra RS v sodelovanju še z dvema konzorcijskema partnerjema: Univerze v Ljubljani (FDV, EF, FF) in Statističnim uradom RS. Ministrica se je vsem zahvalila za sodelovanje.

Videoposnetek novinarske konference 

Vir>> Novica MIZŠ

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)