Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je na povabilo generalne direktorice za demokracijo Sveta Evrope Snežane Samardžić-Marković, v četrtek, 7. decembra, nastopila kot uvodna govornica na zasedanju Usmerjevalnega odbora za izobraževalne politike in prakse (CDPPE) v Svetu Evrope v Strasbourgu.

CDPPE je krovni odbor, v okviru katerega države članice spremljajo in usmerjajo delo Sveta Evrope na področju izobraževanja. Delo Sveta Evrope je pri tem usmerjeno predvsem v izobraževanje za demokratično državljanstvo in človekove pravice, učenje in poučevanje jezikov, novejše zgodovine, medkulturno vzgojo in preprečevanje nasilja v šolah…

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je v nagovoru izrazila močno podporo Slovenije v procesu zagotavljanja demokracije skozi izobraževanje ter spodbudila k uresničevanju programa aktivnosti na vseh ravneh izobraževanja. Poudarila je pomen celovitega pogleda na izobraževanje ter vloge, ki jo imata izobraževanje in Svet Evrope pri razvijanju trajnostnih in varnih demokratičnih družb.

V kontekstu sodobnih migracij je izpostavila pomen razvijanja jezikovnih in medkulturnih znanj in spretnosti ter predstavila model vključevanja otrok prosilcev za mednarodno zaščito in otrok z mednarodno zaščito v slovenske osnovne šole. Podprla je sodelovalni pristop pri razvijanju postopkov za zagotavljanje pravičnega priznavanja kvalifikacij na podlagi Lizbonske konvencije o priznavanju visokošolskih kvalifikacij v evropski regiji, ki poteka v okviru projekta Sveta Evrope »Evropski potni list za kvalifikacije beguncev«, ter spodbudila k odpiranju priložnosti za vzajemno učenje na področju izobraževanja in stalnega poklicnega razvoja učiteljev za vsebine, povezane s cilji Sveta Evrope.

Ministrica dr. Makovec Brenčič je v nagovoru poudarila, da je financiranje izobraževanja investicija v prihodnost. Veliko delegatov odbora je v razpravi pozdravilo to izjavo. Izobraževanje je temeljni element za ozaveščanje o človekovih pravicah in razpravo na to temo, je dejala ministrica in dodala nujnost iskrenega dialoga med vsemi deležniki. Izpostavila je varna in spodbudna učna okolja kot temelj kvalitetnega izobraževanja ter sklenila, da je izobraževanje naš skupni jezik, ki ga je potrebo gojiti.

V nadaljevanju obiska se je ministrica dr. Maja Makovec Brenčič srečala z direktorico Direktorata za demokracijo Snežano Samardžić Marković in direktorjem Direktorata za demokratično državljanstvo in sodelovanje Mathewom Johnsonom. Pogovarjali so se o sodelovanju Slovenije pri projektu Sveta Evrope »Evropski potni list za kvalifikacije beguncev«, v katerem Slovenija sodeluje kot opazovalka in to načrtuje tudi v prihodnje. Sogovornika sta ministrico dr. Makovec Brenčič seznanila, da je v Svetu Evrope veliko zanimanje za prosto dostopne izobraževalne vire (OER) in se pozanimala o možnosti njihovega sodelovanja pri nadaljnjih aktivnostih. Ministrica pa je sogovornikoma iz Sveta Evrope predstavila še slovenske izkušnje pri vključevanju otrok in mladostnikov migrantov brez spremstva.

Ministrica se je v pogovoru seznanila z delovanjem tamkajšnje Evropske šole. Predvsem z jezikovnimi sekcijami ter s kriteriji za vpis učencev. Glavna sta dva: selitev staršev zaradi dela in združevanje otrok z brati in sestrami, če so že na šoli. Vsako leto lahko vpišejo zgolj 20 odstotkov vseh prijavljenih. Obvezni program šole je sto odstotno financiran s strani državnih, regionalnih in mestnih oblasti. Mesto pa je zagotovilo vsa sredstva za povsem nove prostore šole.

Vir: MIZŠ, 7. 12. 2017

(Skupno 32 obiskov, 1 današnjih obiskov)