Na ministrstvu so v torek, 3. aprila, pripravili sprejem za uspešne učenke in učence ter dijakinje in dijake, ki so lani na mednarodnih glasbenih tekmovanjih dosegli vidne uspehe. Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je na sprejemu čestitala mladim glasbenim virtuozom, da nas tako uspešno zastopajo v tujini na mednarodnih tekmovanjih. Zahvalila se jim je za njihovo vztrajnost in predanost glasbi. Zahvalila pa se je tudi mentoricam in mentorjem, korepetitorjem in korepetitorkam ter ravnateljicam in ravnateljem glasbenih šol.


»Glasba je univerzalni jezik sveta, ki nas ne le povezuje, ampak tudi ustvarja, nas pomirja in je kreativna in virtuozna.« Izrazila je prepričanje, da to ne bo zadnji tovrsten sprejem, saj prihajajo nove generacije talentiranih glasbenic in glasbenikov. »Na ministrstvu bomo še naprej podpirali glasbeno izobraževanje. Smo ena redkih držav, ki glasbeno izobraževanje finančno in razvojno podpira. In prav je tako,« je med drugim dejala ministrica.


Slovenija sodi v evropski vrh po vključenosti mladih v glasbene šole. To je posebej razveseljivo, saj podatki kažejo, da med uspešnostjo pri pouku v šoli in obiskovanjem glasbene šole obstaja tesna povezava. Pohvalno je, koliko mladih se v prostem času ukvarja z glasbo.


Sprejema se je udeležilo približno 300 učencev, dijakov, mentorjev, korepetitorjev in ravnateljev iz 40 glasbenih šol ter ljubljanskega in mariborskega konservatorija za glasbo. V Sloveniji imamo sicer 54 javnih in 15 zasebnih glasbenih šol.


Posebna gosta na sprejemu sta bila znana slovenska glasbenika Trkaj in Marko Soršak – Soki.  Posebno sporočilo Trkaja mladim glasbenicam in glasbenikom najdete  na  Youtube kanalu.

Vir: MIZŠ, 3. 4. 2018

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)