Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič se je 15. maja 2017 v Vili Podrožnik srečala s črnogorsko ministrico za znanost dr. Sanjo Damjanović. Glavni namen obiska ministrice dr. Damjanović v Sloveniji je bil predstavitev iniciative vlade Črne gore za vzpostavitev mednarodnega inštituta trajnostnih tehnologij na področju JV Evrope.

Iniciativa je nastala v sodelovanju z bivšim direktorjem CERN, Herwigom Schopperjem, in ima podporo CERN, UNESCO in ZN. Inštitut bi temeljil na najnovejših tehnologijah, ki bi omogočile vrhunske raziskave (t.i. “first class research”).  Z iniciativo se želi predvsem spodbuditi sodelovanje v regiji na področju znanosti, izobraževanja in usposabljanja in tako tudi preko znanstvenega sodelovanja preseči politične razlike držav na tem območju. 

Kot je dejala ministrica dr. Maja Makovec Brenčič, iniciativo Slovenija podpira, vendar je potreben jasen razmislek o tem, kje je mogoče pridobiti finančna sredstva za realizacijo. Izziv namreč predstavlja dejstvo, da je Slovenija skoraj že na polovici programskega obdobja izvajanja evropske kohezijske politike 2014-2020, zato je nove iniciative zelo težko umestiti v program. Pri tem bi nedvomno pomagala popolna podpora Evropske komisije. 

Sicer pa Slovenija in Črna gora dobro sodelujeta na področju znanosti, med drugim v obliki bilateralnih projektov, ki jih potrdi mešana komisija obeh držav.

Vir: MIZŠ, 15. 5. 2017

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)