Na spletišču ministrstva za izobraževanje je z dne 20. 2. 2014 objavljeno, da je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na podlagi določb Pravilnika o merilih za sofinanciranje izvajanja letnega programa športa na državni ravni (v nadaljevanju: Pravilnik), izdanega na podlagi 9. člena Zakona o športu, ter v skladu z veljavnim Sklepom o določitvi vrednosti točke za področje vrhunskega športa (v nadaljevanju: Sklep) določilo vrednost nagrad za dobitnice in dobitnike medalj na ZOI 2014 v Sočiju.

34. člen Pravilnika med drugim določa, da se nosilcem olimpijskih medalj v individualnih športnih panogah izplača nagrada, in sicer za 1. mesto 4.000 točk, za 2. mesto 3.000 točk in za 3. mesto 2.000 točk, veljavni Sklep pa določa vrednost točke v višini 5,95 evra.

 

Nagrada za zlato olimpijsko odličje na ZOI 2014 v Sočiju tako znaša 23.800 evrov, za srebrno olimpijsko odličje 17.850 evrov in za bronasto olimpijsko odličje 11.900 evrov.

 

34. člen Pravilnika tudi določa, da se trenerju športnika, nosilca olimpijske medalje, ki ga določi nacionalna panožna športna zveza, izplača nagrada v višini 50 odstotkov vrednosti nagrade, ki pripada športniku.

Nagrada za olimpijsko medaljo je v skladu z določbami 107. člena Zakona o dohodnini (ZDoh-2 s spremembami) oproščena plačila dohodnine.

 

Nagrade bodo izplačane iz naslova proračunske postavke »710010 – Programi vrhunskega športa« Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, in sicer na podlagi odločb ter njim priloženih zahtevkov za izplačila, ki bodo upravičencem vročene v prihodnjih dneh.

 

Minister dr. Pikalo ob tem še enkrat iskreno čestita vsem slovenskim dobitnicam in dobitnikom olimpijskih medalj ter želi uspešne rezultate tudi tistim našim športnim junakinjam in junakom, ki jih nastopi še čakajo. Obenem minister poudarja, da finančna nagrada predstavlja tisto minimalno zahvalo športnicam in športnikom, dobitnicam ter dobitnikom olimpijskih odličij, ki s svojim trdim delom, odrekanji, požrtvovalnostjo in uspehi predstavljajo zgled vsem nam, zlasti mladim, ter rišejo najboljšo možno podobo Slovenije v svetu.

 

(Skupno 9 obiskov, 1 današnjih obiskov)