Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič se je v torek, 23. avgusta, na Brdu pri Kranju udeležila druge konference ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov, namenjene predstavitvi bistvenih novosti v vzgoji in izobraževanju ter usmeritvam na področju pedagoškega vodenja. V svojem nagovoru je ministrica med drugim predstavila novosti, ki se obetajo na področju šolstva v prihodnjih letih in pri tem izpostavila rekonceptualizacijo razširjenega programa v povezavi s podaljšanim bivanjem.

“V preteklem letu smo se na ministrstvu ukvarjali z nacionalnim preverjanjem znanja, učbeniško politiko, drugim tujim jezikom, varnim in spodbudnim učnim okoljem, izobraževanjem priseljencev ipd.,” je spomnila ministrica. “Sprejet je bil zakon o izvajanju mednarodnih programov, večjemu številu otrok smo zagotovili subvencijo prehrane, glede vajeništva pa ob preseku vseh mnenj še iščemo skupno pot naprej. Začeli smo tudi z objavo razpisov za sofinanciranje projektov iz evropskih sredstev, pri čemer se osredotočamo na opolnomočenje učitelja, odprta in inovativna učna okolja ter krepitev kakovosti. “Med aktualnimi izzivi so po besedah ministrice prehod otrok iz vrtca v šolo, vključevanje otrok priseljencev in okrepitev poklicnega izobraževanja z vajeništvom. Na ministrstvu se ukvarjamo tudi z vprašanjem delovnega časa učitelja, poleg tega poteka usklajevanje predloga sprememb zakona na področju financiranja javnega in zasebnega šolstva, pri čemer mora biti kakovostno javno šolstvo prvi steber razvoja slovenske družbe.

Kot je še poudarila ministrica Maja Makovec Brenčič, je pri vseh vprašanjih veliko pritiskov in različnih interesov. “Vsaka sprememba, ki jo sprejmemo, je zato lahko le plod zaupanja drug drugemu,” je dejala ministrica, ki jo zato veseli dialog, ki ga vzpostavljajo na srečanjih na Brdu pri Kranju in v Portorožu. Ravnateljem se je zahvalila za izkazano zaupanje in aktivno sobivanje. Ministrica se je sicer ob robu konference s predstavniki šol pogovarjala o problematiki zagotavljanja učiteljev in sredstev za podaljšano bivanje. Dogovorili so se, da bodo skupaj iskali sistemske rešitve, ki bodo sprejemljive za vse.

Vir: MIZŠ, 23. 8. 2016

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)