Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi: Univerza v Ljubljani (UL), Univerza v Mariboru (UM), Univerza na Primorskem (UP) in Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu ter 13 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo. Ti za prihodnje študijsko leto 2018/19 razpisujejo 18.481 vpisnih mest za redni in izredni študij, in sicer 16.513 mest za državljane Republike Slovenije in državljane držav Evropske unije (EU) ter 1.968 mest za tujce iz držav nečlanic EU in Slovence brez slovenskega državljanstva.

Trend zmanjševanja vpisnih mest se nadaljuje tudi s tem razpisom. V primerjavi z lanskim razpisom visokošolski zavodi razpisujejo 660 vpisnih mest manj.

Visokošolski zavodi bodo organizirali informativne dneve 9. februarja (ob 10. in 15. uri) in 10. februarja 2018 (ob 10. uri), kjer se kandidati lahko podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju.   

Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2018/19 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode bo potekal od 6. februarja do 30. marca 2018.

Prijavo za vpis na želen visokošolski zavod kandidati oddajo preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ ali s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali z uporabniškim imenom in geslom. Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izberejo največ tri študijske programe, v katere se želijo vpisati in za katere izpolnjujejo oziroma bodo do rokov izpolnjevali pogoje za vpis. Pomemben je vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse pogoje. Kandidati naj zato izberejo le tiste študijske programe, ki jih želijo študirati in za katere bodo izpolnjevali pogoje za vpis, sicer se želja ne bo upoštevala.

Vir: MIZŠ, 1. 2. 2018

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)