Na ministrstvu za infrastrukturo je danes potekal drugi sestanek na temo prometne varnosti, kjer so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, minister dr. Peter Gašperšič, generalni direktor Policije Marjan Fank, direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov in podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč Robert Štaba. Namen sestanka je bil pregledati ukrepe in aktivnosti, ki že potekajo in predstaviti konkretne predloge za izboljšanje prometne varnosti s sodelovanjem vseh deležnikov.

Minister dr. Gašperšič je po sestanku dejal, da stanje na področju prometne varnosti ni takšno kot bi si želeli, zato si vsi ključni akterji prizadevajo identificirati ključne ukrepe, ki bi to izboljšali. “Kljub večjemu nadzoru prometa s strani policije, se stanje ne izboljšuje. Dodatne napore bomo med drugim usmerjali na področje samih zakonodajnih ukrepov, kjer smo ugotovili, da imamo še nekaj rezerv, še posebej učinkovitejše izterjave kazni in prekrškov. Na drugi strani pa bomo povečali napore v smeri boljše ozaveščenosti in večje odgovornosti, zlasti med mladimi,” je dejal minister. Pozval je vse udeležence v prometu, da spoštujejo prometne predpise, upočasnijo hitrost in s tem zmanjšajo tveganje za hujše posledice prometnih nesreč, da ne sedajo za volan pod vplivom alkohola ali drugih drog, da ne telefonirajo med vožnjo, se privežejo, in da na motorju in kolesu vselej uporabljajo čelado: “To so ključne zadeve, ki prispevajo k temu, da bomo v prometu varnejši.” Minister je dodal tudi, da je na Direkciji RS za infrastrukturo posebna pozornost posvečena tudi odpravi “črnih točk”, torej  mest, kjer so prometne nesreče pogostejše.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je napovedala, da bomo na področju izobraževanja in vzgoje še okrepili dejavnosti, z večjim poudarkom na srednjih šolah, saj statistike kažejo, da so mladi vedno pogosteje udeleženci nesreč: “Spodbuditi želimo mlade, da drug drugim sporočajo, kako se pravilno vesti v prometu, kako imeti in vzgajati varno mobilnost ne glede na to, kje smo, da vzgajamo ničelno toleranco do kakršnihkoli nedovoljenih substanc, še posebej, če smo aktivni v prometu.” Ministrica je dejala, da bodo nadaljevali tudi z izobraževalnimi delavnicami, saj bodo skupaj z Agencijo za varnost prometa umestili več kot 300 srečanj v osnovne in srednje šole z namenom ozaveščanja.

Generalni direktor Policije Marjan Fank je izrazil skrb nad stanjem prometne varnosti, ki se je v lanskem in letošnjem letu poslabšala. Spomnil je, da v zadnjem obdobju potekajo številne preventivne aktivnosti. Poudaril je, da so v največjem obsegu nesreče posledica kršitev cestno prometnih predpisov, za katere se udeleženci odločajo zavestno – ali je to prekoračena hitrost, zloraba alkohola ali drog. Fank je izrazil zaskrbljenost in presenečenje nad dejstvom, da kljub časovno in krajevno napovedanim akcijam v zadnjem obdobju, ravno takrat ugotavljajo nekaj 100  kršitev: “Torej je treba na prvo mesto v izboljšanju prometne varnosti postavljati zavest posameznika.”  V zaključku je pozval k spoštovanju cestno prometnih predpisov sploh v sezoni, ko je v prometu veliko enoslednih vozil: “Cesta ni poligon za sproščanje adrenalina, niti ne športna infrastruktura.”

Povezane vsebine:

 

Vir: MIZŠ, 16. 5. 2017

 

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)