Z razpravo o znanosti na seji parlamentarnega Odbora za izobraževanje znanost, šport in mladino je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v četrtek, 12. oktobra, sklenilo dogodek Znanost sreča parlament. Z njim je želelo okrepiti zavedanje o tem, kako pomembna sta znanost in vlaganje vanjo za razvoj in gospodarsko rast države. Obenem pa okrepiti dialog med znanostjo ter odločevalci. Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je na seji izpostavila, da je dogodek neke vrste apel, da bi čim pogosteje govorili o znanosti in njenih dosežkih. To je potrebno storiti jasno in razumljivo, da bi na ta način znanost približali vsem. Znanost je naložba in ne strošek, je med drugim poudarila.

Na seji odbora so nastopili tuji in domači strokovnjaki, ki so predstavili primere dobrih praks. Predstavniki Skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije so pozdravili slovenski dogodek Znanost sreča parlament in napovedali, da ga bodo kot primer dobre prakse predstavili v evropskem parlamentu, ki sicer podoben proces že izvaja.

Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je sklenil, da ga Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v prihodnje redno, vsaj enkrat letno, seznanja o izsledkih uspešnosti implementacije nacionalne strategije na področju raziskav in inovacij, zlasti z vidika vlaganj in učinkov le-teh.

Vir: MIZŠ, 13. 10. 2017

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)