Danes 9. feburarja bo ministrica za kulturo Majda Širca v avli Kliničnega centra v Ljubljani odprla razstavo Iconotheca Valvasoriana, ki jo poklanja Ministrstvo za kulturo.

Razstava ponuja redko priložnost za ogled faksimilov, ki obsegajo grafike, risbe in akvarel različnih formatov, ki jih je Janez Vajkard Valvasor (1641–1693) kupil med letoma 1659 in 1672 na potovanjih po Evropi in jih zvezal v osemnajst zvezkov, od katerih je en izgubljen.

Iconotheca Valvasoriana vsebuje 7752 grafičnih listov, razporejenih po tehnikah, nacionalni pripadnosti avtorjev, tehniki in temah: upodobitve Stare zaveze in Nove zaveze, podobe svetnikov, antični motivi in najrazličnejši žanrski posvetni prizori, portreti, grbi, vedute, zemljevidi ter živalski in rastlinski svet. Med njimi so dela Albrechta Dürerja, Lucasa Cranacha, Martina Schongauerja, Jacquesa Callota in mnogih drugih nemških, nizozemskih, francoskih, flamskih, italijanskih in domačih mojstrov 16. in 17. stoletja. Janez Vajkard Valvasor je zbirko hranil na gradu Bogenšperk, kjer je imel tudi grafično delavnico, tiskarno in knjižnico. Po izidu Slave vojvodine kranjske je obubožal in bil prisiljen prodati vse svoje imetje. Grafično zbirko in knjižnico je odkupil zagrebški škof Ignacij Aleksander Mikulić in danes je izvirnik v nadškofijski Biblioteki Metropolitani v Zagrebu.

Faksimile je v sto oštevilčenih izvodih izdala Fundacija Janeza Vajkarda Valvasorja pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Vodja projekta in urednik faksimilirane zbirke izdaje je dr. Lojze Gostiša. Zvezki so vezani v polusnje z originalnim hrbtnim okrasjem in zaporedno številko in tiskano naslovno stranjo v nemščini. Grafike so deloma nalepljene na liste, ki so del zvezka, deloma pa so v zvezek vezani originalni grafični listi. Na notranji strani platnic je ekslibris. Spremne študije k posameznim zvezkom so v slovenščini s prevodi v hrvaščino in angleščino.

Ministrstvo za kulturo je izdajo sofinanciralo in faksimile podarilo osrednjim slovenskim knjižnicam, knjižnici v Celovcu in knjižnici v Trstu. Zbirka je bila podarjena tudi britanski ustanovi The Royal Society in Kitajski državni knjižnici v Pekingu.

 

Vir: MK, 9. 2. 2011

(Skupno 31 obiskov, 1 današnjih obiskov)