Kulturni manifest

»Temeljno vprašanje je, kakšen bo položaj kulture v naslednji finančni perspektivi. Vsi ministri lobiramo in komisarki Vassiliou sporočamo, da kultura in kreativnost ne smeta umanjkati v evropski strategiji 2020. Kultura ni strošek, temveč dodana vrednost. Krizo se premaguje z idejami« je na novinarski konferenci ministrica za kulturo Majda Širca opozorila v poročilu o udeležbi na neformalnem srečanju ministrov EU v Budimpešti. In nadaljevala »verjamem, da bomo pri lobiranju za kulturo ministri uspešni in da se v bodoči perspektivi po 2013 ne zmanjšajo resursi namenjeni kulturi«. Ministrica je predstavila tudi manifest o Desetih razsežnostih kulturnega boja, ki ga je s francoskim ministrom za kulturo in komunikacije Mitterandom sprožila kot idejo, s katero želita prepričati evropske kolege, državljanke in državljane v usodni pomen kulture in umetnosti.

Sedem let skomin

Ministrstvo za kulturo je pripravilo Analizo stanja na področju kulture s predlogi ciljev za nacionalni program za kulturo 2012 – 2015, ki obsega pregled dosedanjega stanja in nakazuje potrebne spremembe in bo temelj predloga za novo resoulucijo o nacionalnem programu za kulturo za obdobje 2012 – 2015. »Nacionalni program za kulturo je temeljni strateški dokument za področje kulture, ki definira prioritete, cilje, način zagotavljanja organiziranja in uveljavljanja kulture v Republiki Sloveniji in zunaj nje. Skratka govori o orodjih, s pomočjo katerih gradimo hišo in o konceptu te hiše« je poudarila ministrica Širca. O Analizi bo tekla javna razprava. Predlog za novo resolucijo o Nacionalnem programu za kulturo za obdobje 2012 – 2015 bo oddan v postopek obravnave v Državnem zboru Republike Slovenije predvidoma v začetku julija 2011. Ministrstvo bo pri analizi in nacionalnem programu za kulturo zagovarjalo stališča: ohranjanje in posodabljanje kulture, brisanje razkoraka med javnim sektorjem in nevladnim, mreženje kulture v druga polja življenja in v druge politike (razvojni proračun), razvijanje kulture in kulture kot dodane vrednosti, posodobitev javnega sektorja, ohranjanje proračuna in ohranjanje ter vzpostavljanje dialoga (tudi na EU ravni).

Kam gremo mi po svoje

Vzporedno z novim nacionalnim programom za kulturo ministrstvo pripravlja posodobitev delovanja javnih zavodov na področju kulture. »Posodobitev ni proces, ki lahko nastane na pritisk na gumb – ni zgodba o gameboyu, temveč o skrbnem sestavljanju slik na osnovi predhodne analize stanja« je na novinarski konferenci še povedala ministrica za kulturo in zaključila »danes zgolj sporočamo korake, ki potrebujejo še dialog«.

Vir in več informacij: MK, 29. 3. 2011

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)