FDV vabi na posvet “Moč v premikanju: potreba po interdisciplinarnem obravnavanju okoljskih tematik,” razpravo o energetiki in prometu med stroko, javnostjo in politiko.

KDAJ: 13. 9. 2017, 9.00 – 13.00

KJE: Velika dvorana (2. nadstropje), Fakulteta za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana

Reševanje kompleksnih okoljskih in družbenih problemov zahteva interdisciplinarni pristop. Zgolj ena stroka ne more rešiti problematike podnebnih sprememb, ki so posledica rabe fosilnih virov, ne more osmisliti energetskega in transportnega prehoda, ustreznega vključevanja javnosti v odločevalske procese, rešiti problemov umeščanja objektov v prostor, spodbujati bolj trajnostnega vedenja posameznikov, ustrezno zaobjeti vseh elementov znotraj (okoljske) ekonomije ter celostno evalvirati okoljske in družbene spornosti oz. koristi energetskih in prometnih objektov. Ker ugotavljajo, da je posamezna stroka pri reševanju takšnih kompleksnih problemov premalo in ponuja zgolj parcialne rešitve, je potrebno delati na povezovanju različnih strok, ki lahko le skupno pripomorejo k učinkovitemu in celostnemu reševanju problemov ter pričeti v te procese vključevati nova znanja ter jih nenazadnje tudi producirati.

Na posvetu želijo predstaviti poglede različnih skupin akterjev na obravnavano tematiko ter njihovo videnje potrebe po različnih znanjih, ki jih je potrebno vključevati pri reševanju kompleksnih okoljskih in družbenih problemov na področju energetike in prometa. Skozi razpravo želijo spodbuditi razmišljanje in sodelovanje med različnimi akterji, še posebej med akademsko sfero in drugimi deležniki, saj lahko le s skupnim sodelovanjem vseh relevantnih deležnikov, kjer vsak pridoda svoj delček k mogočnemu mozaiku, naredimo korake k potrebnim spremembam v smeri trajnostnega razvoja.

Na posvetu, ki je del projekta Sinergija spoznanj o okolju med akademsko in lokalno skupnostjo – Mladi za boljše okolje, bodo strokovnjaki z različnih področij predstavili svoj pogled na zadevno problematiko, nakazali, v kateri smeri iskati rešitve, ter identificirali potrebe po znanju, ki ga je potrebno vključevati pri reševanju teh problemov.

Udeležba na dogodku je brezplačna, je pa potrebna registracija, ki jo naredite tukaj. Lokacija omogoča dostop za gibalno ovirane.

Več informacij in program dogodka na tej strani.

Vljudno vabljeni!

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)