Čeprav je brezposelnost v Evropski uniji rekordno visoka in se število mladih brez dela približuje šestim milijonom, še vedno ostajajo tudi nezasedena delovna mesta, saj zanje usposobljenih ljudi ni. Trenutno naj bi jih bilo okoli dva milijona. Obenem naj bi bila kar tretjina zaposlenih v EU premalo ali preveč kvalificirana za delo, ki ga opravljajo.

V tretjini evropskih podjetij tožijo, da je pomanjkanje ustreznih znanj in spretnosti med mladimi eden večjih izzivov zanje. Več kot četrtina jih je imela v minulem letu nezasedena delovna mesta, ker preprosto niso našli ustreznih kadrov, je pokazala nedavna študija ameriške družbe McKinsey, vodilne pri svetovanju podjetjem in institucijam po vsem svetu.

Kot vzor, ki bi ga veljalo posnemati, v gospodarstvu vse glasneje navajajo predvsem t.i. dualni izobraževalni sistem, kakršnega poznajo v Nemčiji in Avstriji. Gre za sistem, ki povezuje vajeništvo v podjetjih in “navadno” šolanje ter tako mlade bolje usposobi za poklic in jim olajša prehod na trg dela.

  • Težave v večini držav, tako bogatih kot revnih …
  • Odpirala naj bi se predvsem delovna mesta za najmanj in najbolj kvalificirane …

Vir in več informacij: ŠOS, 18. 2. 2014

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)